Turvallisen kouluvuoden alku

Kirjoituksia

Se on varmasti viime viikkoina puhututtanut median lisäksi lapsiperheitä, niin meitäkin. Kesällä jo ystävien kanssa sivuttiin muutamaa median nyt nostamaa aihetta, kuten eheytetyn koulupäivän ideaa ja kesäloman ajankohtaa.

Meillä Lohjalla koulu alkaa torstaina 10. päivä, kun esim. Joensuussa vasta viikon päästä tästä. Myöhäisempi aloitus on joensuulaisvanhempien tahtotila, mikä ilmeni siellä pari vuotta sitten tehdyssä kyselyssä, kuten myös toive siirtää kesäloman aloitusta myöhemmäksi. Koulujen päättymispäivä keväällä on lailla säädelty ja muutos siihen vaatii poikkeusluvan. Vanhempia kuunnellen Joensuu aikoo sitä hakea ja kokeilla parilla viikolla myöhäisempää kesäloman ajankohtaa. Siten joensuulaiset koululaiset lomailisivat, kuten ruotsalaislapset kesäkuun puolestavälistä elokuun puoleenväliin.

Mietin, että mitähän mieltä lohjalaiset vanhemmat tästä ovat? Itse kannatan ”ruotsalaisten mallia”. Kevät on melko katkonainen eri vapaista; vappu (osuessa arkipäivään), hela ja pääsiäinen, joten ei haittaisi aloittaa lomia vähän myöhemmin ja jatkaa sitten taas toisesta päästä pidemmälle. Etenkin, kun tuntuu, että viime vuosina kesäisemmät kelitkin ovat pikemmin olleet elokuussa, kuin kesäkuussa.

Eheytetyn koulupäivä-mallin puolestapuhujan prof. Pulkkisen (YLE 1.8.) mukaan toisi se lapsen päivään turvaa vähentämällä yksioloa kotona ja tarjoten enemmän turvallisia aikuisia sekä tasa-arvoiset mahdollisuudet harrastuksiin. Kannatan Pulkkisen ajatuksia vahvasti. Mallissa iästä riippumatta lapset, jotka tarvitsevat turvaa ja aikuisen läsnäoloa, voisivat olla koulun tiloissa aamulla ennen koulun alkua ja taas sen jälkeen. Lohjalla on hyvin järjestetty iltapäiväkerhotoiminta, mihin tänä vuonna kaikki (tilanne 1.8.) hakeneet 1-2luokkalaiset ovat päässeet, mutta aamukerhot puuttuvat. Ysin ja etenkin kympin aamut ovat pitkiä pienille koululaisille, ja stressaavia varhain töihin lähteville vanhemmille. Mielestäni meidän tulisi Lohjalla alkaa järjestää myös aamukerhotoimintaa kouluilla.

Ja muistetaan me autoilijat sekä mopoilijat turvata liikenteessä pienten reppuselkien opintietä, ei vain näillä alkuviikoilla vaan koko kouluvuoden ajan.

Maaret Laine, valtuutettu ja kaupunginhallituksen vpj. (sd.)