Kyykkyyn vai ylös!

Kirjoituksia

Olin lomamatkalla Arabiemiraateissa ja kiinnitin huomioni runsaaseen määrään työntekijöitä ns. avustavissa tehtävissä. Kaikkialla oli todella siistiä ja turvallista. Siistimistöitä oli mm. kadunlakaisussa, puutarhanhoidossa, ruokapaikoissa ja hotelleissa. Suojatiellä oli henkilö pysäyttämässä autoja, jotta tien yli pääsi turvallisesti. Uimarannoilla ja -altailla oli paikalla hengenpelastajia. Näitä työntekijöitä mielellään kiitti, kun kohdalle osui, koska heidän työnsä vaikutti merkittävästi positiiviseen kokemukseen ko. paikasta. Siellä tuli väkisin mieleen tämä Suomen aktiivimalli, joka herättää voimakkaita tunteita, enimmäkseen kai vastaan. Mietin, että kun meillä täällä kuitenkin on työtä, niin miksi sen saaminen ja tekeminen on tehty niin vaikeaksi. Tässä uudessa aktiivimallissahan on kolmen kuukauden aikana tehtävä 18h palkkatyötä tai ansaittava yrittäjänä n. 250€ tai oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa. Sinänsä hyvät tavoitteet. Meillä tavoitteet eivät vain käytännössä oikeasti onnistu, vaan muuttuvat kyykkymalliksi.

Sipilän mukaan hallituksessa halutaan rauhassa seurata, millaisia kokemuksia työttymyysturvan aktiivimallista saadaan ensimäisen kolmen kuukauden aikana. Ei tässä nyt kovin rauhassa kannattaisi alkaa odottelemaan, vaan aktiivisesti tuottaa mahdollisuuksia päästä töihin. Mietin mahdollisuutta työllistyä aktiivimallin mukaan 18h/kolme kk. Työtön saa tienata 300€ työmarkkinatuen lisäksi, ilman että menettää tukensa. Tälläistä työtä voisi juuri olla alussa mainitsemani ihmisten hyvinvointia ja turvallisuutta lisäävät työt. Kunta voisi ottaa vastuuta ja tarjota tällaisia töitä. Työstä voisi tehdä säännöllistä niin, että tietty työporukka hoitaa vuorottain jonkin työtehtävän ja toinen porukka toisen, niin että tuo 18h/hlö täyttyy. Mieleen tulee esim. koulujen välituntivalvonta, vanhusten ulkoilutus, yleinen siisteys jne. Sellaisia töitä, mitä kunnalla on, mutta niihin ei ole tekijöitä tai niitä tekevät ihmiset muun työnsä ohella. Ihmisiä, joilla on valmiiksi heikko tulotaso tulee auttaa ja luoda mahdollisuuksia, eikä niin että ihminen rämpii tukiviidakon keskellä ja pahimmillaan vielä menettää tukensa.

Jaana Silander