Elämänlaatutestamentti

Kirjoituksia

Ajattelin tehdä elämänlaatutestamentin riittävän ajoissa. Haluan vaikuttaa omaan hoitooni ja koska tulevaisuudesta ei voi koskaan tietää, kirjoitan toiveeni ylös. Geriatrian professori Raimo Sulkava laati vuonna 2000 elämänlaatutestamentin, (Suomen muistiasiantuntijat ry), missä voi kertoa itselleen tärkeät, pienet ja suuret arkielämän asiat.

Elämänlaatutestamentissa ilmaistut asiat tulee huomioida tilanteissa, joissa henkilö ei itse pysty enää huolehtimaan tai vaikuttamaan niihin. Tällaisia tilanteita voi olla esim. ympärivuorokautisessa hoidossa, muistisairauden edettyä pidemmälle.

Sulkavan mukaan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että iäkäs ihminen voi myös laitoshoidossa noudattaa tuttuja arkirutiineja. Elämänlaatutestamentin avulla henkilö voi kertoa hoitajille, millaista kohtelua hän toivoo viimeisinä vuosinaan.

Ajattelin, että laittaisin ainakin nämä asiat omaan testamenttiini.

 1. Nukkuminen; minulle pitää ehdottomasti laittaa illalla nukkumaan mennessä pehmeät, lämpimät sukat jalkaan. Muuten palelen ja valvon koko yön.
 2. Ruokailu; olen aina inhonnut puuroa, joten sitä ei tarvitse tarjoilla millään aterialla. Kaikki muu sitten meneekin. Juomaksi riittää vesi. Juhlatilaisuuksissa voin ottaa kotikaljaa. 3. Lukeminen; pidän kovasti lukemisesta ja kaikenlaista luettavaa saa tarjota. Äänikirjat kelpaa.

  4. Ystävät ja sukulaiset; saavat kulkea luokseni vapaasti. Uusiin ihmisiin en enää välitä tutustua. Olen mielelläni rauhassa omien ajatusteni kanssa.

  5. Kivunhoito; minulla on matala kipukynnys ja kivuista en välittäisi kärsiä. Lääkettä saa antaa, mutta joku tolkku sitten siinäkin.

  6. Ulkonäkö; hiuksia pitää hoitaa. Ne eivät saa mennä takkuun. Jos pitää viedä kampaajalle, niin sitten sellaiselle vähäpuheiselle.

  7. Musiikki; mitään jumputusta ei pidä soittaa. Jos laitatte ikkunan ääreen että voin kuunnella ulkoa tulevaa linnunlaulua, niin se riittää. Jos ollaan moottoritien tai lentokentän vieressä, niin ikkunan voi pitää kiinni.

  8. Huoneeni; pidän väreistä ja en yhtään pistä pahakseni oranssia nojatuolia ja keltaista lukulamppua. Loisteputkivalaisimista en pidä.

Joko sinä olet tehnyt oman elämänlaatutestamenttisi?

Jaana Silander